Taxidermie die ons uitnodigt om na te denken over onze omgang met dieren


Taxidermie is het prepareren of opzetten van dieren. Sinds de jaren 90 zijn er kunstenaars die van de dode lichamen van dieren kunstwerken maken. De beweegredenen van de kunstenaars om dode dieren te gebruiken voor kunst is verschillend. Sommigen doen het om de schoonheid van dieren nog meer tot uiting te brengen (esthetische kunst), anderen willen ons aan het nadenken zetten over onze (ambivalente) omgang met dieren.


Bij taxidermie als kunst staat de kunstvorm zelf vaak ook ter discussie. Is het namelijk wel respectvol om (delen van) dode dieren te gebruiken voor het maken van kunst? Moeten we geen respect hebben voor het dode dier?


Enkele Nederlandse kunstenaars die kunst met met opgezette dieren maken zijn Silvia B., Idiots, Les deux garçonsBart Jansen, Alet Pilon en Sinke & Van Tongeren en de Belgische kunstenaars Jan Fabre en Jeroen Lemaitre. Deze kunstenaars benadrukken dat er geen dieren zijn gedood voor hun kunst. Ze zijn afkomstig uit dierentuinen, dierenwinkels of boerderijen. Wanneer je klikt op een van onderstaande afbeeldingen kom je op de website van de kunstenaar terecht.

Geschiedenis taxidermie


Vroeger werd aan taxidermie gedaan voor het verzamelen van diersoorten voor hun schoonheid, voor de wetenschap of als trofee. De Britse Walter Potter (1835-1918) was een taxidermist die diorama's van dieren maakte in menselijke settings. Zie het filmpje uit 1965 hieronder.

Boeken over Taxidermie