Fotografie die ons uitnodigt om na te denken over onze omgang met dieren


Hieronder vind je een aantal fotografen die fotoboeken of fotoprojecten hebben waarmee ze ons een spiegel voorhouden om te laten zien hoe we met dieren omgaan.


Jo-Anne Mc Arthur


Jo-Anne Mc Arthur is een Amerikaanse fotografe die in 2013 het boek 'We Animals' uitbracht. Haar werk is ook te zien in de documentaire The Ghosts in our Machine (2013).

Jan van IJken


De Nederlandse Fotograaf en filmmaker Jan van IJken heeft in 2005 het zwart-wit fotoboek 'Dierbaar...' uitgebracht met teksten van Ivo de Wijs. Met zijn boek laat hij zien hoe verschillend we met dieren omgaan. Zijn foto's roepen vragen op of de manier waarop wij met dieren omgaan wel goed is. Klik hier voor foto's uit het boek.


In 2012 heeft Jan van IJken de film Facing Animals uitgebracht die vergelijkbare vragen oproept.

Fototentoonstelling 'Het vergeten dier
'

In 2014 reisde er een fototentoonstelling van de Stichting Dier & Recht en de Stichting Varkens in Nood door Nederland met de titel 'Het vergeten dier'. Zij wilden met deze tentoonstelling aandacht vragen voor de barre omstandigheden waaronder veel dieren in de vee-industrie moeten leven.

Joel Sartore - The Photo Ark

De Amerikaanse fotograaf Joel Sartore legt in zijn project Photo Ark sinds 2006 dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit. Hij doet dat in de vorm van studioportretten.

Fish Love Project


Een ander fotoproject is Fishlove dat in 2009 in Engeland is gestart om ons te wijzen op de problemen rond overbevissing.
In 2018 deden ook bekende Nederlanders mee aan de campagne en gingen zij op de foto met een dode vis.

Frans Lanting


De Nederrlandse fotograaf Frans Lanting fotografeert al jaren wilde dieren en onze natuurlijke omgeving. Met zijn fotografie wil hij ons de schoonheid ervan laten zien, ons doen verwonderen, ons bewust maken van wat er gebeurt met het leven op aarde en het belang van het behoud van al dit leven op aarde.
Hij maakte diverse fotoboeken zoals Jungle, Pinguins, Okavango, Into Africa, Oog in oog, Leven en Bay of Life. Zijn werk wordt vaak tentoongesteld in musea, zie hiervoor zijn website

Erik Hijweege


De Nederlandse fotograaf Erik Hijweege bracht in 2014 het boek Endangered uit met daarin foto's van bedreigde diersoorten die zijn afgebeeld in grote vierkanten blokken ijs. Dat geeft te denken. Zijn dit de laatste dieren die we moeten invriezen om ze te bewaren voor een betere tijd en nieuwe wetenschap? De foto's doen ook denken aan de mammoeten die zijn gevonden in de permafrost in Siberië.

De IUCN Red List met bedreigde diersoorten inspireerde Erik om dit boek te maken. Op de Rode Lijst staan nu meer dan 40.000 diersoorten die met uitsterven worden bedreigd!

Tim Flach


De wildlife fotograaf Tim Flach maakte het boek 'Endangered' (2017) over bedreigde diersoorten. Hij zegt daarover o.a.:
"De mens heeft de flora en fauna in de wereld in gevaar gebracht. In het verleden zagen we de natuur als robuust, en onszelf als kwetsbaar. Nu is de natuur kwetsbaar.”


Living Planet Report


Ieder twee jaar maakt het World Wildlife Fund (in Nederland het Wereld Natuurfonds) het Living Planet Report. Dit rapport komt tot stand met medewerking van bijna 100 internationale wetenschappers en onderzoeker. Het rapport geeft informatie over hoe het is gesteld met de biodiversiteit wereldwijd en de gezondheid van de natuur op aarde.
Het Living Planet Report uit 2022 kun je hier vinden.