Dierenbegraafplaatsen


Op dierenbegraafplaatsen tonen we ons laatste respect voor de huisdieren die ons leven hebben verblijd. Vaak zijn de grafstenen en -zerken versierd met dierenkunst.


De oudste huisdierenbegraafplaats

De oudste huisdierenbegraafplaats ter wereld ligt in Asnières, een voorstad in het noorden van Parijs:
Le Cimetière des Chiens et Autres Animaux Domestiques.


Sinds 1899 worden hier honden en andere dieren begraven. Er liggen zo'n 3000 dieren begraven, vooral honden en katten, maar ook de aap Kiki, het konijn Bunga, het schaap Faust, paarden en een leeuw.


De begraafplaats ontstond nadat er in 1898 in Parijs een wet kwam die het verbood om dode huisdieren zomaar met het vuil weg te gooien of te dumpen in de rivier de Seine. Dieren moesten op minstens 100 meter van de bewoonde wereld worden begraven. De advocaat Georges Harmois (1861-19??) en journaliste Marguerite Durand (1864-1936) kwamen met het idee van een dierenbegraafplaats voor honden net buiten Parijs.


Hieronder zie je enkele graven (klik op de foto voor een vergroting).

Klik hier voor een filmpje van Barbara Gordon over Le Cimetière des Chiens en zie hieronder een film van Pangaïa Productions op Vimeo.

Dierenbegraafplaatsen in Nederland


Nederland kent ook enkele oude dierenbegraafplaatsen:


  • Paleis 't Loo: op het terrein zijn de huisdieren van de 'Oranjes' begraven. Het oudste graf dateert uit 1886 en is van Baby, de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina.


  • Kasteel Amerongen: hier liggen diverse dieren van gravin Elisabeth van Aldenburg Bentinck (1892-1971) begraven. Het oudste graf is dat van Hector uit 1887, de hond van haar vader. De gravin heeft ook het dierenasiel De Hazenberg gesticht.


  • Buitenplaats Beukenhorst in Wassenaar: Deze particuliere begraafplaats is rond 1930 gesticht ten behoeve van de huisdieren, honden en een ezel, van de toenmalige bewoonster Adolphine Wilhelmina Anna barones van Lynden-gravin van Limburg Stirum van Warmond. Het oudste graf is dat van Molly uit 1936.


Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover had in 2019-2020 de tentoonstelling 'De Laatste Aai' die een eerbetoon bracht aan dode dieren.


De tentoonstelling bood inzicht in de rouwcultuur, rituelen en narratieven rondom het dode dier. Waar dierenliefde bloeit is namelijk ook steeds meer aandacht voor hun sterven. Honden en katten krijgen in Nederland steeds vaker een waardig afscheid, maar dat geldt niet voor de miljoenen kippen, varkens, koeien en andere dieren die we eten. Tot hoever reikt ons verdriet?



In 1980 werd de Stichting Huisdieren Crematorium Nederland opgericht en bouwde deze stichting het eerste Nederlandse huisdierencrematorium in Stompwijk. Aanleiding was het gegeven dat steeds meer mensen een waardig afscheid wensten voor hun huisdier en niet wilden dat hun huisdier naar een destructor zou gaan. Het cremeren van huisdieren was volgens de wet echter verboden. In het begin was het dierencrematorium illegaal, maar een wetswijziging zorgde ervoor dat een huisdier voortaan ook gecremeerd mocht worden. Sinds 2007 is het in Nederland ook mogelijk om paarden te laten cremeren.


Een overzicht van dierenbegraafplaatsen en -crematoria in Nederland vind je hier.


In Nederland bestaat ook een Dieren Natuurbegraafplaats getiteld De Aarde in Grashoek (Limburg).

Twee bijzondere graven voor mensen met dierenkunst


In Utrecht en Den Haag zijn twee bijzondere graven voor mensen te zien waarop dieren zijn aangebracht die een symbolische betekenis hebben. Ze dateren uit respectievelijk de 16e en 17e eeuw.

Meer weten?


Boeken

  • Toms, J., Animal Graves and Memorials, 2006
  • Val-Arno, A., L'île aux chiens: le cimetière pour animaux, Asnières, 1899 - Naissance et histoire, 2000

Film

  • Documentaire over Le Cimetière des chiens D'Asnières sur Seine van Armand Isnard, 2020