Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dieren en speelgoed

Er is speelgoed voor mensen en speelgoed voor dieren.
Is het je wel eens opgevallen hoeveel nep-dieren, in verschillende vormen, er in de speelgoedwinkel liggen?  

Speelgoed voor mensen

Knuffeldieren


Het meest bekend is wel het knuffeldier. Van de meeste zoogdieren is wel een pluche exemplaar te vinden. Het Duitse bedrijf Steiff, een internationale producent van speelgoed, wordt gezien als de uitvinder van de teddybeer. De eerste teddybeer werd gemaakt door Richard Steiff in 1902. In Giengen an den Brenz in Duitsland kun je het museum Die Welt von Steiff bezoeken waarin de teddybeer centraal staat.

Dieren van plastic, hout en metaal
Naast knuffeldieren zijn er ook dieren van ander materiaal te vinden, zoals plastic, hout en metaal. 

Robotdieren
Er worden ook robotdieren gemaakt: honden, katten, dino's, etc. Japan is een van de belangrijkste makers hiervan. Zie hieronder een filmpje van robothond Genibo die kan blaffen, 100 commando's begijpt, kan navigeren rond obstakels, uitgerust is met een digitale camera en kan reageren op andere Genibos. Een andere robothond is Hasbro's Furreal Biscuit. Kijk op Robots.nu voor meer robotdieren.
Er worden ook robots gemaakt die zijn geïnspireerd op dieren. Klik hier voor een filmpje op YouTube.
  


Speelautomaten


Dieren zijn ook zichtbaar in de vorm van speelautomaten. De meest beroemde speelautomaat was misschien wel het paard palomino van de kledingwinkel C&A.

Op de kermis


Maar ook op de kermis zijn nepdieren te zien als kermisattractie zoals paarden en olifanten in de kinderdraaimolens, de spin, kikker en de rups of als versiering.

Gezelschapsspellen

Foto tijdelijk verwijderd

Er zijn verschillende gezelschapsspellen waarin een dier of meerdere dieren een rol spelen. Het meest bekende gezelschapsspel met een dierennaam is waarschijnlijk ganzenbord. Andere spellen met dieren zijn: kwartetspellen, Face 2 face, Avontuur in het dierenrijk en het Foto Safari Spel van het Wereld Natuur Fonds. En natuurlijk is er het paard in het schaakspel.

Puzzels

Foto tijdelijk verwijderd

Voor jong en oud zijn er dierenpuzzels.

Wipkippen


In veel speeltuinen zijn dieren zichtbaar in de vorm van wipkippen.

Computerspellen

Er zijn veel spellen waar dieren in voorkomen die op de computer kunnen worden gespeeld.


  • FarmVille (de 'online' boerderij) 
  • Angry Birds
  • Donkey Kong
  • Sonic

Speelgoedmusea

Wil je meer weten over speelgoed? Nederland kent verschillende speelgoedmusea. Klik daarvoor hier.

Speelgoed voor dieren


Dieren houden net als mensen van spelen. Er is veel speelgoed te koop voor huisdieren in de dierspeciaalzaken. En op het internet vind je verschillende spellen voor katten op de iPAD. En kijk maar eens hoe leuk ze dat vinden.
Voor varkens is in de veehouderij vanaf 2007 afleidingsmateriaal verplicht. Varkens zijn namelijk intelligente dieren die van spelen houden.
De universiteit van Wageningen Universiteit en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zijn bezig met het ontwikkelen van een spel dat je met je iPad met varkens kunt spelen: Pig Chase: playing with pigs. Voornaamste doel is om verveling bij varkens tegen te gaan. Hieronder zie je een korte film over hoe dit spel er mogelijk uit kan komen te zien. Meer weten over de achtergrond en inhoud van het project? Klik hier voor een TED-lezing.