Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dieren in de fotografie

Voordat de camera zijn intrede deed werden dieren getekend en die tekeningen werden gepubliceerd in boeken. Met de komst van de camera heeft de dierenfotografie zijn intrede gedaan. Dieren zijn zeer geliefd om te fotograferen zowel door professionele fotografen als door amateurs. Dierenfotografie is misschien wel de meest geliefde vorm van fotografie. Mensen fotograferen graag hun eigen huisdier, maar ook dieren in de natuur, in de dierentuin of in de wei. Er worden workshops, cursussen, excursies en fotoreizen voor georganiseerd.

Jan Desmet maakte een boek over dierenliefde in de fotografie 'Kijk eens naar het vogeltje' (1996).Natuurfotografie en dieren

Frans Lanting is een bekende Nederlandse natuurfotograaf. Andere bekende 'wildlife' fotografen die o.a. publiceren in National Geographic zijn: Heather Angel, Alex Badyaev, Andy Biggs, Steve Bloom, Nigel Dennis, David Doubilet, Hannes Lochner, Thorsten Milse, Michael Nicknichols, Marsel van Oosten, Stephan Untertiner, Art Wolfe, Solvin Zankl.


Ieder jaar wordt door het Natural History Museum in Engeland de Wildlife Photographer of the Year competitie georganiseerd.

Ieder jaar organiseert ook het Wereld Natuur Fonds de Photo Award en het Nederlandse natuurmagazine Roots organiseert de Roots Natuurfotowedstrijd.

In Nederland bestaat ook het Centrum voor Natuurfotografie, een breed gedragen kennis en informatieplatform voor iedereen met interesse in natuurfotografie. Daarnaast bestaat het Natuurfotografen Verbond Nederland.


De dieren fotografen Joel Sartore en Tim Flach maken beiden foto's van bedreigde diersoorten.

Joel Sartore legt in zijn project Photo Ark dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit. Hij doet dat in de vorm van  studioportretten.

Tim Flach die meestal foto's van wilde dieren in gevangenschap maakt, maakte het boek 'Endangered' (2017) over bedreigde diersoorten. Hij zegt daar o.a. over "De mens heeft de flora en fauna in de wereld in gevaar gebracht. In het verleden zagen we de natuur als robuust, en onszelf als kwetsbaar. Nu is de natuur kwetsbaar.”

Een ander fotoproject is Fishlove dat in 2009 in Engeland is gestart om ons te wijzen op de problemen rond overbevissing.In 2018 deden ook Nederlandse BN-ers mee aan de campagne en gingen zij op de foto met een dode vis.

 

Fotografen die aandacht vragen voor dieren die door mensen worden gehouden zijn Jan van IJken, Jo-Anne McArthur en Charlotte Dumas.

 
De Nederlandse fotograaf Jan van IJken heeft in 2005 het zwart-wit fotoboek 'Dierbaar...' uitgebracht met teksten van Ivo de Wijs. Met zijn boek wil hij niet een oordeel geven, maar wèl vragen oproepen over de manier waarop wij met dieren omgaan en ons hiervan bewust maken. In 2012 heeft Jan van IJken de film Facing Animals gemaakt

Jo-Anne Mc Arthur is een Amerikaanse fotografe die in 2013 het boek 'We Animals' uitbracht en haar werk is te zien in de documentaire The Ghosts in our Machine.

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotografe die ook veelvuldig de relatie tussen mens en dier fotografeert en mensen tot nadenken probeert aan te zetten. Een documentaire over haar werk, getiteld Like an animal' vind je hier.