Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Kunst door dieren

Kunst wordt ook gemaakt door dieren, maar wel met stimulans van de mens. Het meest bekend zijn schilderijen gemaakt door apen en olifanten. Een aantal dierentuinen en opvangcentra laat dieren ook schilderen ter afleiding om verveling tegen te gaan. In 2012 was er een tentoonstelling 'Art by Animals' in het UCL Grant Museum of Zoology in London.
Klik hier voor meer informatie.

Apen

 

De bioloog en schilder Desmond Morris leerde in 1956 chimpansee Congo (1954-1964) schilderen. De kunsten van Congo werden door Desmond Morris later ook gepresenteerd in het tv-programma Zoo Times vanuit de London Zoo. Congo stierf op 10-jarige leeftijd in 1964 aan tuberculose. Desmond Morris heeft een boek gescheven over Congo, getiteld 'The story of Congo' (1958).

Klik hier voor filmbeelden van chimpansee Congo en een kort interview met Desmond Morris.


Een andere schilderende chimpansee is Pierre Brassau. In 1964 haalde de Zweede journalist Åke "Dacke" Axelsson een grap uit. Hij wilde een serie schilderijen aan het publiek tentoonstellen die zogenaamd waren gemaakt door de nieuwe onbekende Franse schilder 'Pierre Brassau', maar die in werkelijkheid waren gemaakt door een chimpansee. Hij wilde testen of kunstcritici het verschil zouden zien tussen avant-garde kunst en het werk van een chimpansee. Nadat een chimpansee Peter uit het Zweedse Borås Djurpark Zoo een aantal schilderijen had gemaakt, werden de vier beste in de Gallerie Christinae in Göteborg gehangen. Critici prezen de werken, slechts één beweerde dat dit alleen het werk van een aap kon zijn. Peter werd in 1969 verplaatst naar de Chester Zoo in Engeland.
Meer info vind je hier.

  

Katten

 

In 1994 verscheen het boek 'Waarom katten schilderen - Een verhandeling over de esthetica van katten' van Heather Bush en Burton Silver. In dit boek wordt de theorie onderbouwd dat sommige visuele uitingen van katten een esthetische motivatie hebben en als kunstwerken van niet-primaten dienen te worden beschouwd. In dit boek wordt o.a. beschreven dat rond 1890 de kat Mattisa de topattractie was in het variété-theater van Mrs. Broadmoore in Chatsworth Gardens. De kat maakte met zijn poten portretten van mensen uit het publiek.

Op de website van het Museum of Non-Primate Art vind je meer informatie.

 

Olifanten

In Thailand laten sommige organisaties die olifanten opvangen, de dieren schilderen. Er zijn mogelijk vraagtekens te zetten bij de diervriendelijkheid hiervan. Het is namelijk niet bekend hoe de dieren in Thailand hiertoe worden getraind. Hieronder vind je enkele filmpjes:

Bioloog Desmond Morris heeft onderzocht of er bij de olifanten werkelijk sprake is van artistieke vermogens of niet. Klik hier voor zijn artikel uit 2009 in de Daily Mail.

Andere dieren

Ook andere dieren worden aangezet tot schilderen, zoals dolfijnen, honden, paarden, wasberen en zeeleeuwen.

Natuurlijke 'kunst' door dieren

Eigenlijk is Moeder Natuur natuurlijk de grootste kunstenares van allemaal. De natuur heeft zoveel voortgebracht, inclusief dieren die   'kunstwerken' maken in de vorm van bouwkunst, maar ook door hun elegante groepsbewegingen (zwermen) en gezang.

Bouwkunst


 • Spinnenwebben
 • Vogelnesten
 • Dammen
 • Termietenheuvels

Zwermen

Zang

 • Zangvogels (klik hier voor de geluiden van diverse zangvogels)
 • Walvisgezang (klik hier voor een filmpje)

Meer weten?

 • Bush, H. en B. Silver, Waarom katten schilderen - Een verhandeling over de esthetica van katten, 1994
 • Lenain, T., Monkey Painting, 1996
 • Morris, D., The story of Congo, 1958
 • Otegem, M. en D. Jans, Bouwnijverheid in het dierenrijk, 1990
 • Olly & Suzi, Untamed, 2001-2002

Film