Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Monumenten voor dieren

Monumenten worden opgericht ter herinnering aan een belangrijke gebeurtenis, persoon of dier. Het kan gaan om een beeld, kunstwerk, zuil, gedenksteen, gebouw, ruiterbeeld of standbeeld. Hieronder vind je een aantal monumenten die speciaal zijn gemaakt om dieren te herinneren.
Daarbij is een onderscheid gemaakt in monumenten:

  1. oorlogsmonumenten voor dieren die werden ingezet tijdens oorlogen zoals paarden, honden, duiven en ander dieren (zie hieronder)
  2. monumenten voor andere werkdieren zoals honden en paarden die werken voor de politie, ingezet worden bij reddingsoperaties en dieren die worden ingezet voor vervoer
  3. monumenten voor proefdieren: voor onderzoek naar stoffen en medicijnen én voor de ruimtevaart
  4. monumenten voor geliefde (huis)dieren
  5. monumenten voor zwerfdieren
  6. monumenten die herinneren aan rampen met dieren

Opvallend is dat er in Nederland weinig monumenten lijken te zijn voor dieren, terwijl we er zoveel houden, meer dan 500 miljoen.

Oorlogsmonumenten die herinneren aan dieren


Animals in War Memorial (2004)

In Londen, op een hoek van Hyde Park, bevindt zich sinds eind 2004 The Animal in Wars Memorial. Dit monument is een eerbetoon aan alle dieren die hebben gediend, geleden en zijn gestorven aan de zijde van de Britse troepen in de oorlogen en conflicten van de 20e eeuw.

Hieronder vind je twee korte film over dieren in oorlogstijd.
1. Companions in the trechnes - Animals of World War I
2. Top 7 animals in war over 100 years | How did animals help in wartime?

Foto: BEL-Memorial

Oorlogmonument voor dieren (2009)

Dit monument staat sinds 2009 in Clermong-sur-Berwinne (België) met de tekst 'Monument dedicated to the animals who served mankind, suffered, perished and saved lives during the wars.'

Foto: Jean-Marie Hoornaert - CC BY-SA 4.0

Au Pigeon Soldat (1951)

Op verzoek van duivenverenigingen creëerde de kunstenaar Alphonse Darville dit monument in Parc reine Astrid in Charleroi (België) ter ere van de 'duivensoldaten'. Duiven werden tijdens gewapende conflicten gebruikt om berichten te sturen waardoor het leven van veel mannen werd gered. Sommige vogels werden ook gebruikt om luchtfoto's te maken. Duiven worden daarom ook als oorlogshelden beschouwd, zoals de beroemde duif Vaillant en Cher Ami.

Foto: Jamain - CC BY-SA 4.0

Au pigeon voyageur (1936)

In Lille richtte de Franse Federatie voor Postduivenhouders dit monument op ter ere van de 20.000 postduiven die zijn gesneuveld voor het vaderland en de postduivenhouders die door de vijand in de Eerste Wereldoorlog zijn geëxecuteerd voor het houden van postduiven. De vrouw personifieert Vrede en staat tussen een zwerm duiven. Aan haar voeten verbrijzelt een met een postduif gesierd schild een slang, symbool voor de vijand.Monument voor de oorlogsduif (1931)

Dit monument staat in Brussel monument ter ere van de militaire duiven en hun verzorgers uit de Eerste Wereldoorlog. Het beeld is ontworpen door de architect Georges Hano en gemaakt door de
beeldhouwer Victor Voets (1882-1950).

Foto's: Antonia Reeve Photography,
,The Scottish National War Memorial


National War Memorial for Schotland (1927)

Aan de zuidzijde van dit moment in het kasteel van Edinburgh Schotland worden de dieren herinnerd die door het leger tijdens de Eerste Wereld Oorlog werden gebruikt. Hier staat de inscriptie 'Remember also the humble beasts'.

Klik hier voor meer informatie over het monument.


Soldat Britanique et son cheval blessé (1922)

Dit monument staat in Chipilly (Frankrijk) en toont een artilleriesoldaat die zijn gewonde paard probeert te steunen. Het eert zowel de paarden als de soldaten van de 58th British Division die hen verzorgden in de Eerste Wereldoorlog. Het monument is gemaakt door Henri Désiré Gauquié (1858-1927).