Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Fotografie die ons uitnodigt om na te denken over onze omgang met dieren
Fotograaf Jan van IJken heeft in 2005 het zwart-wit fotoboek 'Dierbaar...' uitgebracht met teksten van Ivo de Wijs. Met zijn boek roept hij vragen op over de manier waarop wij met dieren omgaan. In 2012 heeft Jan van IJken de film Facing Animals gemaakt.

Jo-Anne Mc Arthur is een Amerikaanse fotografe die in 2013 het boek 'We Animals' uitbracht. Haar werk is ook te zien in de documentaire The Ghosts in our Machine.

In 2020 verscheen haar 2e boek Hidden: in het anthropocene en in 2021 het 3e boek The animals are leaving us.

Een ander fotoproject is Fishlove dat in 2009 in Engeland is gestart om ons te wijzen op de problemen rond overbevissing.

In 2018 deden ook Nederlandse BN-ers mee aan de campagne en gingen zij op de foto met een dode vis.


De fotograaf Joel Sartore legt in zijn project Photo Ark sinds 2006 dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit. Hij doet dat in de vorm van  studioportretten.


De wildlife fotograaf Tim Flach maakte het boek 'Endangered' (2017) over bedreigde diersoorten. Hij zegt daarover o.a. "De mens heeft de flora en fauna in de wereld in gevaar gebracht. In het verleden zagen we de natuur als robuust, en onszelf als kwetsbaar. Nu is de natuur kwetsbaar.”

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotografe die de relatie tussen mens en dier fotografeert en mensen tot nadenken probeert aan te zetten. Ze heeft diverse fotoboeken uitgebracht. Een documentaire over haar werk, getiteld 'Like an animal' vind je hier.