Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Kunst ter herinnering

Mensen gebruiken dieren voor diverse doeleinden en soms worden dieren daarvoor herinnerd. Zo zijn er voor dieren monumenten opgericht en worden veel huisdieren begraven met een grafsteen.

Monumenten voor dieren
Monumenten voor dieren herinneren o.a. aan:
1. dieren die door de mens als werkdier werden gebruikt bij een bepaalde gebeurtenis zoals een oorlog of reddingsoperatie
2. een individueel dier
3. een ramp, bijvoorbeeld een overstroming waarbij dieren omkwamen
4. het gebruik dat van dieren is gemaakt, bijvoorbeeld als proefdier of voor de ruimtevaart.

Dierenbegraafplaatsen
In het Westen begraven of cremeren hun dieren vaak vanwege het geluk dat we met deze dieren hebben gedeeld. Het is een uiting van hun liefde voor het dier. De oudste huisdierenbegraafplaats ter wereld ligt in Asnières, In een suburb van Parijs: Le Cimetière des Chiens et Autres Animaux Domestiques. Sinds 1899 worden hier honden en andere dieren begraven. De begraafplaats ontstond nadat er in 1898 in Parijs een wet kwam die het verbood om dode huisdieren zomaar met het vuil weg te gooien of te dumpen in de rivier de Seine. Dieren moesten op minstens 100 meter van de bewoonde wereld worden begraven. De advocaat Georges Harmois en journaliste Marguerite Durand kwamen met het idee van een dierenbegraafplaats voor honden net buiten Parijs.  Klik hier voor een filmpje van de begraafplaats.

Klik hier als je meer wilt weten over het thema dierenliefde.